Waarom gooien ze al die mooie bloemen en planten in de afvalbak?
Met enige regelmaat zagen we dat in de nieuwsoverzichten in de eerste weken van de corona crisis. En ik weet het antwoord wel als voormalig bloemist en veilingmedewerker. Maar jeetje, wat doet dat zeer!

‘Bloemen-en planten-virus’

Als dochter van een bloemist ben ik al vroeg in mijn jeugd ‘besmet geraakt met het bloemen-en planten-virus’. Van jongs af aan werkte ik bij mijn vader in de bloemenwinkel, op koopavond en zaterdag. En later toen ik wat ouder was, draaide ik de winkel, samen met de medewerkers als mijn ouders met vakantie waren. Op het moment dat mijn ouders lekker met pensioen wilden, heb ik zelfs overwogen om de zaak over te nemen. En met bloedend hart besloten het niet te doen! Het is keihard werken met heel veel ups en downs. Dat legt een enorme druk. Dat heb ik van dichtbij meegemaakt.

Pijn

Ik denk er veel aan terug, zeker nu ik zie wat er allemaal gebeurt in de sierteelt. In de drukste periode van het jaar waarin kwekers, exporteurs en handelaren hun jaar moeten maken, viel de complete vraag naar bloemen en planten weg. Niet te bevatten wat dat betekent voor alle mensen in de sierteeltketen. De beelden van de bloemen en planten die worden vernietigd op de veiling of door de kweker zelf, dat is zo pijnlijk.

Veerkracht

Fantastisch is het om te zien wat voor veerkracht de ondernemers hebben. En in hun eigen tegenspoed denken aan anderen. Talloze acties om bloemen en planten weg te geven aan de helden in de zorg en andere vitale sectoren, bewoners van verpleeghuizen, teveel om op te noemen. Fijn dat de bloemen en planten een bestemming kregen waardoor er veel mensen genieten van de pracht en praal van het product.

Positief

Langzaamaan gaat het weer een beetje de goede kant op. Hoe meer landen er van het slot gaan, hoe beter of het is want het grootste deel van onze bloemen en plantenproductie gaat naar het buitenland. En in Nederland? De thuisblijf-situatie zorgt ervoor dat we het met zijn allen gezellig gaan maken in huis. En vaker ook een bloemetje weg geven. Ik heb al vele bossen thuis neergezet en ook weg gegeven. Niet alleen om de ondernemer te helpen maar ook omdat het me een positief gevoel geeft.

Normaal

En dat positieve gevoel, daar moet ik soms best wel naar zoeken! Wat gaat er gebeuren? Wie weet het antwoord? Ik denk, niemand. Wat er straks normaal is?  En gaat het weer normaal worden? Ik weet het niet. En dat stemt me soms best onzeker. Wat ik wel weet, is dat we een ondernemend volkje zijn. En dat de ondernemers in de sierteelt al vaker hebben laten zien welke veerkracht ze hebben. Ze zetten hun schouders eronder en gaan. Niet lullen maar poetsen! Ik ben heel blij dat ik dat ook van huis uit heb mee gekregen. We gaan hier doorheen komen. De mooie sierteeltsector, die me zo aan mijn hart ligt gaat ook dit weer doorstaan.

Top-of-mind

Ook in onze bloemenzaak vroeger hadden we te maken met goede en slechte tijden. Doorgaan, buffelen en ondernemen: Daarmee hebben we het gered! In actie komen en in actie blijven, dat is het motto. En voor de meeste ondernemers betekent dat zichtbaar zijn en zichtbaar blijven voor hun klanten. Want straks, als we met zijn allen weer aan de slag zijn dan wil je bij je klant nog steeds ‘top-of-mind’ zijn. Wil je daar eens over sparren? Ik denk graag een half uurtje geheel vrijblijvend met je mee! Bel 06 22 51 50 32 of mail naar winny@paauwcommunicatie.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *